René René Libiš Blog
vám napsal/a:

Sociální fobie mívá základy v období dospívání. Jak se s ní „poprat“?

Sobota 5.2.2022

Sociální fobie je známá též jako sociální úzkostná porucha. Vyznačuje se abnormálním strachem v různých sociálních situacích. U každého se pak projevuje odlišně. Jeden může mít problém v komunikací s lidmi, druhý se například společenským kontaktům zcela vyhýbá. Důvod je prostý, fobik se obává, že jej okolí odsoudí a nepřijme.

Lidé často sociální fobii zaměňují s introverzí nebo stydlivostí. Jedná se však o regulérní psychickou poruchu, která vyžaduje kontinuální řešení. Pakliže je sociální úzkostná porucha dlouhotrvající, může dokonce vyústit v naprostou izolaci od společnosti, v deprese i sebevražedné myšlenky. Není tedy radno ji podceňovat.

Sociální fobie a její příčiny

Obvykle se sociální fobie rozvine v období dospívání, tj. kolem 13. roku života. Nezřídka kdy k ní ale dochází i mezi čtrnáctým až dvacátým rokem. Poté se táhne až do dospělosti. Na tento fakt má vliv mnoho faktorů. Za prvé se může projevit jistá genetická dispozice. Když toto podpoří i negativní vlivy z vnějšího prostředí, jako např. šikana, dlouhodobé rodinné spory, sexuální zneužívání, problém je na světě. Někteří vědci však tvrdí, že na vině může být i nedostatek produkce serotoninu (hormonu štěstí) vlivem fyziologických abnormalit.

Sociální fobie a její projevy

Jak již bylo uvedeno v úvodu, sociální fobie se u každého člověka projevuje odlišným způsobem. V mnoha ohledech jsou ale její příznaky podobné u všech. Rozdělit je můžeme na ty psychologické a fyzické:

Psychologické příznaky sociální fobie:

  • Objevují se pocity znepokojení již týdny či měsíce před společenskou událostí, které se má člověk se sociální fobií účasnit.

  • Dochází i k cílenému vyhýbání sociálním kontaktům. Pokud je účast nevyhnutelná, snaží se fobik splynout s prostředím, nijak nevyčnívat.

  • Nastupují i obavy ze ztrapnění se v nejrůznějších situacích.

  • Člověk se sociální fobií si nezřídka kdy dává alkohol na kuráž, aby dokázal čelit sociální interakci.

Fyzické příznaky sociální fobie:

  • nevolnost, zvracení

  • červenání v obličeji

  • nadměrné pocení

  • závratě

  • tachykardie (rychlý tep)

  • neschopnost se vyjádřit (zakoktávání se)

Sociální fobie a její diagnostika

Pokud máte pocit, že je sociální fobie součástí vašeho života a značným způsobem jej omezuje, snažte se své obtíže co nejdříve řešit s psychiatrem nebo psychologem. Kdybyste tak neučinili, můžete se později potýkat s gradací úzkostných stavů i těžkými depresemi. Při psychologickém vyšetření se vás odborník zeptá na několik zásadních a specifických otázek, které napoví, zda skutečně sociální fobií trpíte.

Sociální fobie a její léčba

Po určení diagnózy vám psycholog či psychiatr doporučí vhodné terapie, díky kterým se sociální fobie může stát minulostí. Nejčastěji se přistupuje k těmto metodám:

  • kognitivně behaviorální terapie

  • skupinová terapie (sejdete se s více lidmi, kteří mají podobné potíže a sdělíte si zkušenosti)

  • expoziční terapie (spočívá ve vystavování se situacím, které jsou vám nepříjemné)

A co dalšího můžete pro sebe udělat vy sami? Prvně myslete na to, abyste si dopřáli dostatečný spánek, tedy minimálně sedm až osm hodin. Také se snažte upravit svůj jídelníček, tj. vylučte průmyslově vyráběné potraviny, sladkosti (zejména čokoládu) a také slazené, perlivé a kofeinové nápoje. To vše totiž může vaše negativní pocity ještě umocnit.

Autor článku: Iveta Reinisch